В «Соколовський і Партнери» стартувала програма клієнтських семінарів з нового антикорупційного законодавства

В «Соколовський і Партнери» стартувала програма клієнтських семінарів з нового антикорупційного законодавства

Cтарший партнер адвокатської компанії «Соколовський і Партнери» Тетяна Лисовець та асоційований партнер Кирило Номінас почали проводити клієнтські семінари на тему «Антикорупційне законодавство для приватного сектору економіки».

Основна мета заходів – підвищити обізнаність працівників підприємств у відповідній сфері (роз’яснення рівнів відповідальності за корупційні правопорушення; обставин застосування до юридичних осіб відповідальності за вчинення корупційних правопорушень, наприклад, її працівниками), формування нетолерантного ставлення до корупції та запровадження антикорупційних програм на відповідних підприємствах.

Нове антикорупційне законодавство України, в тому числі те, що ще не набрало чинності, поставило дуже багато запитань перед бізнесом та визначає цілий ряд нових обов’язків в сфері боротьби з корупцією навіть для підприємств приватного сектору економіки.

Введення в 2014 році кримінальної відповідальності юридичних осіб, криміналізація корупційних діянь в приватному секторі економіки, орієнтування на загальносвітові тенденції в боротьбі з корупцією – все це несе за собою великі ризики для підприємств, які не будуть готові до відповідних змін антикорупційного законодавства.

Слід звернути увагу на те, що згідно практики застосування «провідних» правових актів в сфері боротьби з корупцією (Закону США «Про корупцію за кордоном» (FCPA) та Закону Великобританії «Про хабарництво» (BriberyAct), запровадження та реалізація на належному рівні відповідних compliance-процедур є чи не головним елементом захисту від відповідальності для юридичних осіб. Антикорупційний комплаєнс, таким чином, набуває неабиякого значення і для українського бізнес-середовища. При цьому, для деяких компаній прийняття антикорупційних програм взагалі буде обов’язковим з квітня 2015 року.