Угода про спрощення процедур торгівлі

Угода про спрощення процедур торгівлі

5 грудня 2015 року набирає чинності Закон України «Про ратифікацію Протоколу про внесення змін до Марракеської угоди про заснування Світової організації торгівлі». Метою прийняття Закону є запровадження дії Угоди про спрощення процедур торгівлі в рамках СОТ, текст якої було схвалено ще в 2013 році (так званий «Балійський пакет»).
Розумно сподіватися, що належне імплементування та застосування Угоди про спрощення процедур торгівлі (далі - Угода) буде мати наслідком зменшення часу та вартості митного контролю, збільшення обсягів торгівлі, прозорості та контрольованості процедур зміни законодавства, зменшення кількості митних спорів тощо.

Одним з найбільш очікуваних, принаймні для українських імпортерів, наслідком запровадження Угоди буде можливість отримання попередніх рішень щодо відповідного методу або критеріїв та їхнього застосування, які будуть використовуватися для визначення митної вартості відповідно до конкретних обставин. Хоча слід зазначити, що запровадження процедур надання попередніх рішень щодо митної вартості товару не є обов’язковим згідно Угоди. Важливим є принцип відокремлення випуску товарів від остаточного визначення розміру мит, податків, зборів і платежів. Так, відповідно до положень пункту 3.1. Угоди, кожен член запроваджує або дотримується процедур, що дозволяють випуск товарів до остаточного визначення розміру мит, податків, зборів і платежів, якщо таке визначення не було зроблене до або на момент прибуття, або настільки швидко, наскільки можливо після прибуття, та за умови виконання всіх інших нормативних вимог.

Адвокат адвокатської компанії «Соколовський і партнери» Кирило Номінас відмічає, що, хоча до набрання чинності відповідного Протоколу ще має відбутися досить велика кількість ратифікацій членами СОТ (наразі ратифіковано 53 країнами, натомість для набрання чинності необхідно ⅔ від загальної кількості членів СОТ), не можна не звертати увагу на такий знаковий для України документ, особливо в часи, коли в країні досі не можуть розібратися що і як саме слід реформувати в митній справі.