Тетяна Микульська про дозвіл на обшук адвокатів

Тетяна Микульська про дозвіл на обшук адвокатів

«Юридична Практика», № 21 (1012) від 23 травня 2017 року. Коментар до статті "Порито таємницею".

Законодавством передбачена недоторканність адвокатської таємниці, але під час обшуків у адвокатів їм доводиться боротися за дотримання гарантій своєї діяльності.
 
Тетяна Микульська, адвокат АК «Соколовський і Партнери»
Встановлення обмежень в переліку суб'єктів звернення з клопотанням про дозвіл на обшук у відношенні до адвоката направлено на запобігання зловживань слідчих органів з метою здійснення тиску на адвоката. Правом на звернення до суду з таким клопотанням наділені виключно Генеральний прокурор, його заступники, прокурори АРК, областей, м.Києва, м.Севастополя.

Хоча слід визнати, що на ділі така гарантія не особливо скорочує кількість звернень до суду з клопотаннями про обшук. Більш того, установка обмежень з правом ініціювання обшуку не запобігає ризикам порушеннь адвокатської таємниці. Так, вищезазначені особи формально ставляться до своїх обов'язків, оскільки статті 234, 236 КПК України не зобов'язують зазначених прокурорів особисто доводити в суді наявність підстав для проведення обшуку і безпосередньо проводити обшук, що тягне за собою відсутність персональної відповідальності таких прокурорів за порушення прав і гарантій адвокатів при проведенні обшуків.