Продовжено дію мораторію на перевірки на 2017 рік

Продовжено дію мораторію на перевірки на 2017 рік

01 січня 2017 року набрав чинності Закон України №1728-VIII «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Даним Законом встановлено так званий мораторій на проведення перевірок органами державного нагляду (контролю) до 31 грудня 2017 року. Закон №1728-VIII передбачає, що позапланові заходи державного нагляду (контролю) можуть здійснюватися виключно за наявності таких підстав:

- обґрунтованого звернення фізичної особи про порушення суб’єктом господарювання її прав за наявності погодження Державної регуляторної служби;

- за письмовою заявою суб’єкта господарювання;

- за рішенням суду;

- у разі настання аварії, смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку, що було пов’язано з діяльністю суб’єкта господарювання.

            Однак, варто зауважити, що дія цього Закону не поширюється на відносини, що виникають під час проведення заходів нагляду (контролю) ряду контролюючих органів, серед яких зокрема: орган державного регулювання діяльності у сферах енергетики та комунальних послуг, органи державної податкової служби, органи у сфері митної справи, державна служба України з питань праці та її територіальні органи, органи державного архітектурно-будівельного (нагляду) та ряд інших контролюючих органів.

            Юрисконсульт Адвокатської компанії «Соколовський і Партнери» Назарій Адамчук відзначає, що запровадження мораторію на проведення перевірок є позитивною новиною для бізнесу, оскільки він є додатковим засобом захисту своїх прав як у досудовому так і у судовому порядку. Однак це лише відстрочує вирішення наявних проблем у сфері державного нагляду та контролю. Зокрема, на законодавчому рівні варто врегулювати питання щодо зменшення кількості контролюючих органів, запровадження індивідуальної відповідальності щодо осіб винних у призначенні чи проведенні незаконних перевірок та встановлення автоматичної недійсності результатів перевірки, яка була призначена чи проведена із порушенням вимог законодавства.