Контролюючі органи можуть зупиняти реєстрацію податкових накладних

Контролюючі органи можуть зупиняти реєстрацію податкових накладних

З 01.07.2017 набрали чинності норми законодавства, згідно яких контролюючі органи мають право зупиняти реєстрацію податкових накладних (розрахунків коригування по податкових накладних) в Єдиному реєстрі податкових накладних. Усі податкові накладні (розрахунки коригування) перевіряються ДФС відповідно вставлених ознак та на наявність критеріїв, достатніх для зупинення реєстрації.

Перший критерій вже завдав головного болю платникам податку, що намагаються реєструвати податкові накладні (ПН) за червень 2017 року. Адже він передбачає, в тому числі, для товарів - аналіз даних обсягів постачання у 2017 році, а для послуг - наявність у ДФС інформації про постачання таких послуг на постійній основі). Відповідно, якщо такі товари придбані до 2017 року - реєстрація ПН буде зупинена, і якщо ДФС не має інформації про постачання послуг на постійній основі - реєстрація ПН буде зупинена.

Казус у тому, що товари можуть бути придбані більше ніж три роки тому - і документи, що підтверджують таке придбання, вже передані до архіву або навіть знищені. Щодо послуг, то нормами ПКУ не передбачено завчасне повідомлення ДФС про  послуги, що постачаються на постійній основі.

Тому, перед здійсненням будь-якої операції, необхідно проаналізувати ризики зупинення податкових накладних та завчасно підготувати необхідні пояснення, документи та заповнити інформаційну форму. Аби відразу після отримання квитанції про зупинення реєстрації направити в електронному вигляді засобами електронного зв’язку до ДФС (через електронний кабінет).

Нагадаємо, що податкові накладні, зареєстровані із порушенням строків реєстрації дають право на податковий кредит в тому періоді, в якому вони були зареєстровані - тобто зупинення реєстрації ПН може привести до конфлікту із покупцями.